Könyvek
Kapcsolat
Olvasószoba
Akciók
Sitemap
Hírlevél

E-mail
Jelszó
D. Z. Mairowitz - R. Crumb: Kafka másKÉPp 2

Origo Programajánló rovat

Olvasnivaló az ünnepekre 
2004. december 23., csütörtök, 16:33|Utolsó módosítás: 2005. január 3., hétfő, 13:40 

David Zane Mairowitz - Robert Crumb: Kafka másKÉPp

Tartalom:
Kafka másKÉPp, vagyis Franz Kafka élete képregényben, legjelentősebb írásainak zanzásított verziói inkluzíve. Zsidósága, apja, anyja, munkája, szexuális élete, mind-mind téma itt, képekkel illusztrálva, fogyaszthatón.

Szépen felépített könyvről van szó, a szerzők alaposan megágyaznak a történetnek, mielőtt a kis Kafkával megismerkednénk. Megtudjuk, mi az a haszidizmus, milyen volt az akkori Prága, mivel foglalkoztak a zsidók és ki is volt Kafka édesapja. Szóba kerül Gólem, a gettó, és aztán színre lép Kafka. Végigizgulhatjuk az életét, némi okfejtésbe is belebotlunk, ha figyelmesen keressük. Kiderül, hogy Kafka bizony élt nemi életet, hogy mennyire mélységes is volt a pszichózisba hajló szorongása, hogy miként fantáziált önnön kicsinységéről és zsarnoki apja hatalmaskodásáról - de mindez nagyrészt irodalmi közhely. Kapunk még némi illusztrált kivonatot Aper-ből, A fegyencgyarmaton-ból, A kastély-ból, gimnáziumi dolgozathoz, feleléshez ez elegendő is. A végére még egy kis gúnyolódás arról, hogyan vált jelenséggé Kafka, hogy lett belőle jelző, és mi mindent akarnak eladni a nevével. Némi önirónia persze kellett volna ide, hiszen a Kafka életét és legfőbb műveit feldolgozó képregény van annyira szemöldökfelhúzásra késztetően furcsa jelenség, mint mondjuk a Kafka arcképével díszített süteményes doboz.

A grafikus, aki természetesen a legnagyobbrészt felelős a kötet sikeréért vagy sikertelenségéért, egy bizonyos Robert Crumb nevű underground képregényes. Undergroundsága itt nagyjából annyit tesz, hogy nem követője sem a klasszikus belga, sem az amerikai stílusnak. Rajzai nagyon is egyediek, mivel sok vastag fekete vonalat használ, és sok alakot zsúfol egy-egy képre. Ettől azok afféle "mocskos", bizarr, nyomasztó hatást keltenek - ez nagyjából illik is Kafkához. Lehet szeretni, lehet nem szeretni, mindez tényleg csak ízlés kérdése, nem is lenne illendő ilyen téren verdiktet mondani.

Miért ajánljuk?
Mert a maga nemében egyedülálló és átfogó képet ad a tájékozódáshoz. Mert egy képregény mindig jó ajándék, mert abba valahogy mindig mindenki beleolvas. Mert Kafkáról ennyit legalább tényleg illik tudni.
 
Megjelent:
Az Edge 2000 Kft. gondozásában

Ára:
1890 Ft
 
 

© Edge 2000 Kft.